In een gesprek met Olga Görts, directeur van het Netwerk Conceptueel Bouwen, en Jan Korevaar, commercieel directeur bij Bouwonderneming Stout, wordt de kracht van conceptueel bouwen uitgebreid besproken. Zij delen hun visie op de voordelen, uitdagingen en toekomstperspectieven van deze bouwmethode.
De conceptuele filosofie van Bouwonderneming Stout is gebaseerd op prefabricage in samenwerking met specialistische ketenpartners, zonder beperkt te zijn tot modules of fabrieksmatige woningen.
Olga opent het gesprek met een toelichting op de essentie van conceptueel ontwikkelen en bouwen. “Conceptueel ontwikkelen en bouwen draait om het ontwikkelen van herhaalbare en opschaalbare woningconcepten die flexibel genoeg zijn om aan te passen aan specifieke eisen van een project, locatie of opdrachtgever,” legt ze uit. “Binnen die visie bestaan verschillende stromingen. Bouwonderneming Stout kiest bewust voor een vorm van conceptueel bouwen die meer ruimte biedt voor flexibiliteit binnen een gestructureerd proces.”
Jan vult haar aan: “Wij werken met flexibele bouwoplossingen, die de voordelen van herhaalbaarheid combineren met de mogelijkheid om in te spelen op unieke projectvereisten. Onze aanpak bewijst dat conceptueel bouwen niet afhankelijk hoeft te zijn van eigen fabrieken. We werken nauw samen met ketenpartners, zoals specialisten in installaties, daken en casco’s, om hoogwaardige oplossingen te leveren.”
“Conceptueel bouwen is méér dan industrieel bouwen”, legt Olga uit: “Industrieel bouwen wordt geassocieerd met fabrieksmatig geproduceerde woningen en standaardisatie. Hoewel dat voor bepaalde woningconcepten een goede bouwwijze kan zijn, is dat voor ons geen voorwaarde. We hebben leden conceptaanbieders die niet zelf een fabriek hebben, maar die componenten inkopen bij verschillende leveranciers. Dat geeft wat meer flexibiliteit en minder risico voor de conceptaanbieder. Het is een strategische keuze, de kwaliteit is er niet minder om, en tussen opdracht en oplevering zit niet veel tijdsverschil. Het stelt bouwers in staat efficiënt en innovatief te werken, zonder de ‘last’ van een eigen fabriek.”
Bouw 9 biobased huurwoningen in Lexmond
Jan is het daarmee eens en benadrukt dat Bouwonderneming Stout zich richt op projecten waar flexibiliteit essentieel is. “Vooral in binnenstedelijke gebieden, waar ruimte en regelgeving specifieke uitdagingen bieden, maken we het verschil. Onze concepten zijn ontworpen om snel te kunnen schakelen en in te spelen op unieke omstandigheden. Dat is iets wat met puur fabrieksmatig bouwen niet altijd haalbaar is.”
Bouwonderneming Stout speelt een actieve rol binnen het Netwerk Conceptueel Bouwen en wordt door Olga geprezen als een waardevolle partner. “Zij hebben de transitie gemaakt van een traditioneel bouwbedrijf naar een conceptaanbieder. Ze begrijpen wat nodig is om succesvol te zijn in deze markt en werken met producten die herhaalbaar, schaalbaar en innovatief zijn. Het is inspirerend om te zien hoe ze hun expertise inzetten om opdrachtgevers te ontzorgen en tegelijkertijd hoogwaardige oplossingen te bieden.”
Jan voegt toe: “Onze betrokkenheid bij het netwerk helpt ons om continu te leren en onze aanpak verder te verfijnen. Door samen te werken met andere koplopers en gebruik te maken van tools zoals De Woonstandaard, kunnen we onze concepten beter afstemmen op de markt en opdrachtgevers helpen om snel passende oplossingen te vinden.”
Een belangrijk thema in het gesprek is duurzaamheid. Volgens Olga speelt conceptueel bouwen een cruciale rol in de transitie naar circulair bouwen. “Door gebruik te maken van innovatieve materialen en technieken, zoals biobased en circulaire bouwoplossingen, kunnen we niet alleen sneller, maar ook duurzamer bouwen. Dat sluit perfect aan bij de groeiende vraag naar energiebesparende maatregelen en klimaat adaptieve oplossingen. Met de kennis van de conceptaanbieder en de ketenpartners ontwikkelt men kwalitatieve en integrale woningconcepten, waarvoor de bouwer ook garant staat!”
Jan noemt een concreet voorbeeld: “In Lexmond bouwen we in opdracht van woningcorporatie Fien negen biobased sociale huurwoningen met MIA-subsidie (Milieu-investeringsaftrek). Dit soort projecten laat zien hoe conceptueel bouwen kan bijdragen aan een duurzame toekomst. Door samen te werken met gespecialiseerde partners blijven we innoveren en hoogwaardige oplossingen bieden die zowel praktisch als milieuvriendelijk zijn.”
Beiden benadrukken het belang van samenwerking binnen de bouwketen. Olga: “Het succes van conceptueel ontwikkelen en bouwen hangt af van de samenwerking tussen bouwers, toeleveranciers en opdrachtgevers. En natuurlijk zijn hier ook gemeenten betrokken. Het Netwerk Conceptueel Bouwen speelt hierin een verbindende rol door kennisdeling en het ontwikkelen van instrumenten en standaarden, zoals De Woonstandaard.”
Jan besluit: “Wij geloven in de kracht van werken met vaste partners. Door die experts in verschillende disciplines, blijven we flexibel en bieden we tegelijkertijd hoogwaardige oplossingen. Onze nadruk op gestapeld bouwen en binnenstedelijke uitdagingen maakt ons een onderscheidende speler in de markt. Conceptueel ontwikkelen en bouwen is voor ons de perfecte balans tussen efficiëntie, innovatie en flexibiliteit. We creëren waarde vanuit onze rol als ontwikkelaar en aanbieder van kwalitatieve producten, en we ontzorgen de opdrachtgever.”
Op basis van deze visie bouwen we aan een toekomst waarin conceptueel ontwikkelen bouwen centraal staat als oplossing voor de uitdagingen in de woningmarkt.